Izpit za čoln mora imeti oseba, ki želi upravljati čoln dolžine do 24 m in je stara nad 16 let. Izpit za čoln je obvezen tudi pri najemu čolna v Slovenskih in Hrvaških vodah. V Italijanskih vodah lahko čoln najamete tudi brez izpita s tem da mora imeti pogonski motor manj kot 40 konjskih moči.
Izpit za voditelja čolna je mednarodno priznan. Teoretični tečaji za pripravo na izpit potekajo v Novi Gorici. Teoretični tečaj poteka 3 dni popoldne po 5 šolskih ur. Dva dni pred izpitom pa izvedemo se srečanje s ponavljanjem snovi in samo pripravo na izpit.

Na Slovenski obali (Izoli) ponujamo praktični in teoretični tečaj za Voditelja čolna. Teoretični tečaj poteka v učilnici, praktični tečaj pa na morju. Tečajniki pridobijo prakso tako na jadrnici (Elan 210) kot na gumenjaku. Število tečajnikov je omejeno tečaj se prilagaja tudi vremenski napovedi. Termin sobota in nedelja od 9h do 12 teorija, od 13h do 19h praksa.
Tečaj za izpit za čoln izvajamo tudi individualno oziroma za organizirane skupine. Lokacijo in termin tečaja prilagodimo vašim željam.

Vsebina tečaja za voditelja čolna

Tečaj za voditelja čolna obsega naslednje vsebinske sklope:
•    pomorski predpisi,
•    mornarska dela in veščine,
•    osnove navigacije,
•    pravila o izogibanju trčenju na morju in
•    osnove motoroznanstva

Izpit za čoln

Izpit za čoln poteka pred 3 člansko izpitno komisijo in je sestavljen iz praktičnega (vezanje vozlov in delo na navigacijskih kartah) in teoretičnega dela. Izpit za čoln se glede na želje posameznega tečajnika opravlja na Upravi RS za pomorstvo v Kopru ali na Ministrstvu za promet v Ljubljani ali na Agenciji za železniški promet v Mariboru.

 

VHF GMDSS

Izpit za VHF GMDSS mora imeti vsaj ena oseba na čolnu, na katerem je radijska postaja VHF GMDSS. Izpit za VHF GMDSS je obvezen za najem čolna na Hrvaškem, kjer je VHF GMDSS postaja obvezna na plovilih, ki se oddajajo in imajo kabino.
V sodelovanju podjetjem Spinaker smo razvili edinstven izobraževalni program za pridobitev mednarodno veljavnega izpita za VHF GMDSS.
Tečaj za VHF GMDSS izvajamo tudi individualno oziroma za organizirane skupine. Lokacijo in termin tečaja prilagodimo vašim željam.

Vsebina tečaja za VHF GMDSS

Tečaj za VHF GMDSS obsega naslednje vsebinske sklope:
•    pravila o radijski službi,
•    osnove radiotelefonije in
•    delo na GMDSS opremi ali simulatorju.
Vsi vsebinski sklopi so sestavni del izpitnega programa za VHF GMDSS.

Izpit za VHF GMDS

Izpit za VHF GMDSS poteka pred 2 člansko izpitno komisijo in je praktičen, kar pomeni, da poteka z uporabo našega vhf simulatorja, ki ga tečajniki uporabljajo tudi pri pripravi na izpit za VHF GMDSS. Poudarek je na poznavanju celotnega sistema pomorskih komunikacij, zato izpitna komisija postavlja tudi teoretična vprašanja. Izpit za VHF GMDSS se vedno opravlja na Upravi RS za pomorstvo v Kopru.